30 boeken lezen in een jaar | challenge update #4

light inside library

Aan het begin van 2021 daagde ik mezelf uit om in één jaar 30 boeken te lezen.
In dit blog geef ik een update van wat ik las in het vierde kwartaal van 2021. Bij elk boek geef ik een beoordeling en een link, zodat jij ze ook kunt gaan lezen als je dit wilt.

Hier kan je zien welke boeken ik in het 1ekwartaal heb gelezen.
Hier kan je zien welke boeken in in het 2ekwartaal heb gelezen.
Hier kan je zien welke boeken in in het 3ekwartaal heb gelezen.

Dit lees ik nu:

De boeken die ik heb gelezen:

1. De verre horizon – Santa Montefiore

Tegen de wensen van zijn halfzus Kitty Deverill in, verkoopt JP Deverill het familiekasteel aan een grote hotelketen. Ook nodigt hij de jonge Margot Hart als gastschrijver uit om op het landgoed te komen logeren. Margot werkt aan een boek over de geschiedenis van de familie Deverill en JP ziet dat boek als de ideale manier om zijn rekeningen met enkele familieleden te vereffenen.
JP’s zoon Colm kan zich allerminst vinden in de plannen van zijn vader. Hij heeft na de scheiding van zijn ouders alle contact met zijn vader verbroken, maar nu JP van plan is de vuile was over de familie buiten te hangen, voelt Colm zich geroepen om in actie te komen. Zelfs als hij daarvoor de degens moet kruisen met de charmante en onafhankelijke Margot.

Ik heb genoten van dit boek! De hele serie vind ik om te smullen. Intriges, geheimen en romances en dat ook nog in een kasteel in Ierland. Wat mij betreft mag Santa Montefiore nog wel tien van dit soort boeken schrijven.

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

2. Inwijding – Larissa Klein Bennink

Over iets meer dan twee maanden neemt Naria Sterling de Koperen Troon over van haar ouders. Er is alleen één probleem: Naria heeft de Vonk, het in Eslor streng verboden talent voor magie. De Monarchen hebben de bevolking daarom verteld dat hun dochter lijdt aan een mysterieuze ziekte. Het volk zit echter niet te wachten op een zwakke leider. In de duistere hoekjes van de stad Obsidisturm smeden zij een complot om voor eens en altijd van de familie Sterling af te komen. Alles loopt uit de hand wanneer Naria midden in een aanslag belandt en de strijd om de macht tussen Royalisten en Revolutionairen losbreekt. Daarbovenop sluit ze, zonder haar ware identiteit te onthullen, vriendschap met de luchtpiraten van de Zwarte Roos. Zij leren haar dat de wereld niet zo zwart-wit is als haar altijd verteld is. Naria's dubbelleven begint... Twee grote geheimen: de ware aard van haar ziekte en haar identiteit. Een rijk op de rand van een grootschalige burgeroorlog. De tijden zijn aan het veranderen. De Revolutie is hier.

Naria neemt je mee op een spannend avontuur. Ook wordt je meegenomen door de andere personages die allemaal hun eigen karakter hebben – wat ik heel belangrijk vind in boeken – zodat je snel weet in wie z’n hoofd je zit.

Zelf ben ik ook een verhaal aan het schrijven dat zich in een steampunk wereld afspeelt. Heb er heel wat inspiratie uit kunnen halen.

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

3. Year of Yes – Shonda Rhimes

In this poignant, hilarious and deeply intimate call to arms, Hollywood's most powerful woman, the mega-talented creator of Grey's Anatomy and Scandal and executive producer of Bridgerton, For the People and How to Get Away with Murder , reveals how saying YES changed her life - and how it can change yours too. 

Wow! Wat een powerhouse is Shonda. Ik vond alles geweldig aan dit boek. Het heeft me aan het denken gezet waar ik allemaal ja of nee op zeg. In dit boek gaat het namelijk niet alleen maar over ja zeggen op alles.
Een aanrader!

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

4. Durf te schrijven – Carry Slee

Deze vraag wordt ontzettend vaak aan Carry gesteld. Nu komt ze met het antwoord: in Durf te schrijven! deelt ze al haar schijfgeheimen met jou. Hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet om nu écht de pen op te pakken. Hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal een pakkend begin heeft en dat je personages gaan leven. Hoe je het plot van jouw boek zo spannend, ontroerend of interessant maakt, dat niemand meer kan stoppen met lezen.

Leuk kort boek waarin heel duidelijk wordt uitgelegd hoe Carry Slee een boek schrijft. De illustraties maken het erg grappig. Bijna alles wist ik al, maar het was leuk om van een mede auteur te horen hoe haar ze schrijft.

Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.

5. Twilight – Stephenie Meyer 

Als Bella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende wending.
Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen en betoverende stem, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen.
En misschien is het al te laat...

Dit is een van mijn favoriete series! Ik vind het verhaal erg mooi, vooral omdat er zoveel aandacht wordt besteed aan het beschrijven van emoties, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. En de romantiek, laten we die niet vergeten!

Beoordeling

Waardering: 5 uit 5.

6. New moon – Stephenie Meyer 

Voor Bella Swan is slechts één ding belangrijker dan het leven zelf: Edward Cullen. Maar verliefd zijn op een vampier is nog veel gevaarlijker dan ze ooit had kunnen denken. Edward heeft Bella al eens gered uit de klauwen van een slechte vampier, maar nu hun gewaagde relatie alles wat hen lief is bedreigt, komen ze pas in de problemen.

Zo heerlijk dit vervolg! Deze serie beschrijft enorm goed hoe de personages zich voelen, en dit is echt een inspiratie!

Beoordeling

Waardering: 5 uit 5.

7. 100 days of sunlight – Abbie Emmons

When 16-year-old poetry blogger Tessa Dickinson is involved in a car accident and loses her eyesight for 100 days, she feels like her whole world has been turned upside-down.
Terrified that her vision might never return, Tessa feels like she has nothing left to be happy about. But when her grandparents place an ad in the local newspaper looking for a typist to help Tessa continue writing and blogging, an unlikely answer knocks at their door: Weston Ludovico, a boy her age with bright eyes, an optimistic smile…and no legs.

Ik heb nog nooit zo vaak tranen in mijn ogen gekregen als bij dit boek! Dit boek, geschreven door Abby Ammons – 1 van mijn favo booktubers – is een MASTERPIECE! Wel wil ik je aanraden om het boek te luisteren, want MAN wat heeft Abby dit mooi vertolkt.

Beoordeling

Waardering: 5 uit 5.

8. Eclips – Stephenie Meyer 

'Bella?' Achter me hoorde ik Edwards zachte stem. Hij trok me meteen in zijn armen en kuste me opnieuw. Deze kus maakte me bang. Er zat te veel spanning in, zijn lippen drukten te vurig tegen de mijne - alsof hij bang was dat we nog maar weinig tijd hadden.

Dit boek in de serie vond ik iets te langdradig door de vele uitleg. Maar ik snap ook dat dit er in moet om het hele verhaal goed te begrijpen. Ik ben nog steeds groot fan van Twilight!

Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.

9. Zeven minuten na middernacht

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.

Dit kleine boekje maakte me toch heftig ontdaan! Op een goede manier dan… Het was hartverscheurend en liefdevol in een. Een verhaal over verlies, liefde en acceptatie.

Beoordeling

Waardering: 5 uit 5.

10. Morgenrood – Stephenie Meyer 

Bella Swan heeft een roerig jaar vol verleidingen, verlies en strijd achter de rug en staat nu voor het ultieme keerpunt. Ze wordt verscheurd door haar intense passie voor Edward enerzijds en haar grote vriendschap met Jacob anderzijds. Kiest ze voor de duistere maar verleidelijke wereld van de onsterfelijken, of besluit ze toch een volledig menselijk en dus sterfelijk leven te leiden? Bella is de schakel geworden in het eeuwigdurende conflict tussen de weerwolven en de vampiers. Haar keuze bepaalt het lot van beide stammen.

Het ldikste deel uit de twilight serie en naar mijn mening het mooiste deel. We krijgen antwoorden op een aantal vragen en Bella en Edward krijgen hun happy ending. Ik hou van dit verhaal en ben blij dat ik alles heb herlezen. Nu kan ik door naar het allerlaatste deel; het verhaal van Edward.

Beoordeling

Waardering: 5 uit 5.

11. Het korte tweede leven van Bree Tanner – Stephenie Meyer 

Ik keek hoe zijn lichaam veranderde. Hij dook in elkaar op het dak en greep met één hand de rand vast. Alle vreemde vriendelijkheid verdween en hij werd een jager. Dat herkende ik en ik voelde me er prettig bij, want dit begreep ik. Ik schakelde mijn hersenen uit. Tijd om te jagen. Ik haalde diep adem en snoof de geur op van het bloed in de mensen beneden. Nu was het te laat om nog van gedachten te veranderen.

Mooi kort verhaal met alsnog een zielig einde; de titel zegt al genoeg. Dit geeft nog meer achtergrond informatie over het hele verhaal.

Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.

12. Midnight sun – Stephenie Meyer 

Eindelijk kunnen lezers nu ook Edwards versie van het verhaal lezen. Dit onvergetelijke verhaal, verteld vanuit Edwards perspectief, krijgt een nieuwe en donkere wending. De ontmoeting met Bella is de meest zenuwslopende en intrigerende gebeurtenis die hij in zijn jaren als vampier heeft meegemaakt. Hoe meer fascinerende details we leren over Edwards verleden en de complexiteit van zijn gedachten, hoe meer we begrijpen waarom dit de meest bepalende strijd van zijn leven is. Hoe kan hij zijn hart volgen als dit betekent dat hij Bella in gevaar kan brengen?

Het allerlaatste deel van Twilight. Zelf vond ik het ietwat langdradig, maar zeer verhelderend op verschillende punten nu we weten waarom Edward bepaalde dingen deed of juist niet. Ik heb ervan genoten en zal de hele serie zeker nog eens herlezen.

Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.

13. De cyclus strategie – Maisie Hill

De Cyclus Strategie leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Je leert onder andere hoe: 
• Je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen 
• Je elke fase in je cyclus kunt zien als een seizoen: winter, lente, zomer en herfst, en hoe dat je denken verandert 
• Je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je mindere dagen

Wil je meer weten over je menstruatie? Dan is dit zeker een aanrader. Maisie legt het in makkelijke bewoording uit en geeft je tips en trucks over hoe je hormonen werken en hoe jij op die eb en vloed kan meegaan voor een plezieriger cyclus.

Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.

14. Birk – Jaap Robben

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.

Beetje vreemd verhaal vond ik dit. Ik kan niet eens een goede recentie bedenken.

Psychologische verwarring, verlies, onderdrukking, sexuele frustratie, alles komt aan bod. Ik zou dit boek niet aanraden..

Beoordelin:

Waardering: 3 uit 5.

15. Enneagram – Lionel Harlan

Learn the Enneagram of Personality to Improve Your Life and Increase Your Spirituality

Informatief, maar naar mijn mening niet compleet genoeg. Er zijn andere boeken die ik zou aanraden.

Beoordeling:

Waardering: 3 uit 5.

16. Het spook van de opera – Gaston Leroux

Al een tijdje doen geruchten de ronde over een zonderling wezen dat rondspookt in de Parijse opera. De paniek slaat pas goed toe als er een toneelknecht opgehangen teruggevonden wordt. Het spook blijkt een uiterst getalenteerde, maar misvormde man te zijn.
Deze Erik was als aannemer betrokken bij de bouw van de opera en maakte in de onderaardse gewelven kamers voor zichzelf. Via een vernuftig gangenstelsel verschaft hij zich toegang tot alle verdiepingen van de opera. Hij wordt verliefd op de mooie Christine, een onbeduidend zangeresje dat zich onder zijn leiding ontpopt tot operaster. Maar als hij steeds meer beslag op haar gaat leggen, ontdekt ze wie hij is en kan ze niet meer aan hem ontkomen . . .

Ik was altijd dol op de film! Nu wilde ik dan toch ook het boek gaan lezen. Dat viel een beetje tegen, in vergelijking met wat ik had gezien in de film. Het boek is heeeel anders! Kan ook niet anders, want het is al op 23 september 1909 gepubliceerd, dus de schrijftaal was toen nog heel anders.

Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.

17. De Amulet – Simone van der Vlught

1630. De jacht op heksen is in volle gang. Vrouwen van alle leeftijden worden verdacht van hekserij en belanden op de brandstapel. Ook de 15-jarige Nina wordt ervan verdacht een heks te zijn. Ze weet namelijk dingen die ze eigenlijk niet kan weten en ook haar moeder is verbrand als heks. Nina begint te vermoeden dat ze misschien wel gelijk hebben, misschien is ze wel een heks... Verkleed als jongen slaat ze op de vlucht.

Dit verhaal gaat over de zoektocht naar je plek in dit leven en hoe je reageert op hoe anderen naar jou kijken en op jou reageren. Zeker een aanrader.

Beoordeling:

Waardering: 4 uit 5.

18. Schuilplaats – Linda Jansma

Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken?

Spannend verhaal over pleegouders die alles voor hun kinderen overhebben, die alles goed willen doen maar ook wel eens wat fouten maken. Het gaat over liefde en vergeving en heeft een plottwits die ik niet aan zag komen.

Beoordeling:

Waardering: 4 uit 5.

19. Het ware Enneagram – David Daniels & Virginia Price

Het enneagram - de figuur met de negen persoonlijkheidstypen en hun onderlinge relaties - is een eeuwenoud psychologisch systeem. Een gids op weg naar zelfinzicht en zelfontplooiing. Dit boek biedt als eerste een enneagramtest die wetenschappelijk is ontwikkeld. Daarom biedt het de best onderbouwde en meest betrouwbare methode om persoonlijkheidstypen vast te stellen, en daarop te anticiperen.

In dit boek staat alles beknopt weergegeven. Een test helpt je om te bepalen welk enneatype jij bent.

Beoordeling:

Waardering: 3 uit 5.

20. Mijn Zoete wraak – Jane Fallon

Paula heeft Robert al sinds de toneelschool altijd gesteund, ze heeft haar eigen dromen opgegeven zodat hij de zijne kon waarmaken, en nu hij een gevierd acteur is ziet hij haar niet meer staan. Andere vrouwen daarentegen ziet hij maar al te graag.
Paula heeft een plan. Ze zorgt dat Robert weer hopeloos verliefd op haar wordt, dat hij beseft hoeveel hij aan haar te danken heeft, en wat er op het spel staat. Pas daarna zal zij hem aan de kant zetten.
Want wraak is zoet. Toch?

Wat een heerlijk verhaal! Echt een pageturner. Paula doet er alles aan om zoete wraak te nemen tegen haar overspelige echtgenoot, maar komt daarbij soms erg in de problemen. Een verhaal met een heel andere afloop dan dat ik in het begin had voorspeld.

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

21. De Franse tuinman – Santa Montefiore

Miranda Claybourne heeft grootse plannen met de enorme tuin van het landhuis waar ze met haar man en twee kinderen is gaan wonen. Ze begint vol enthousiasme, maar moet al snel toegeven dat ze geen groene vingers heeft. Dan ontmoet ze een Fransman die aanbiedt om de tuin in oude glorie te herstellen. In ruil zou hij in de leegstaande cottage op het uitgestrekte terrein willen wonen. Als ze die weer bewoonbaar gaat maken, vindt Miranda het dagboek van Ava Lightly, de vorige bewoner. Ook raakt ze gefascineerd door de raadselachtige tuinman Jean-Paul – wat is zijn geheim?

Ik hou van de boeken van Santa Montefiore, maar dit boek viel me erg tegen. Misschien had ik het alleen moeten lezen, dan had ik me niet hoeven ergeren aan de voorleesstem, maar goed. Het verhaal zelf ik ook te vreemd. De personages zeggen rare dingen en ze hebben toxice relaties. De acties van de personages zijn vreemd en lijken niet bij ze te passen.

Beoordeling:

Waardering: 1 uit 5.

22. Tessa and Weston, the best Christmas ever – Abbie Emmons

It’s Tessa and Weston’s first Christmas together, and Tessa is determined to make it the best holiday ever. But when her estranged mother shows up with a suitcase and plans to stay for two weeks, Tessa’s hopes are shattered.

Dit is het vervolg op 100 days of sunlight. Een heerlijk kerstverhaal, en een tranentrekker! Ik luisterde het boek, en dat raad ik jou ook aan. Abbie heeft het zelf ingesproken, en doet dit zeer vakkundig.

Beoordeling:

Waardering: 5 uit 5.

23. Dickens kerstverhaal – Charles Dickens

Dickens' Kerstverhaal maakt deel uit van de Blossom Books Wereldklassiekers en is herteld door Merel Leene en geïllustreerd door Sophie Pluim.

Toen ik dit boek zag liggen bij de boekhandel, hoefde ik er niet lang over na te denken; dit zou ik gaan lezen met mijn zoon rond de kerst. En zo geschiede. Zelf heb ik nog nooit het volledige kerstverhaal van Charles Dickens gelezen, dat ga ik zeker nog eens doen, maar dit is het verhaal in een notendop. Erg mooi verteld, soms wat lastige zinnen, maar ook met mooie tekeningen.

Beoordeling:

Waardering: 4 uit 5.

Het laatste kwartaal van 2021 was blijkbaar goed voor veel lezen! Wauw!

Nu heb ik zeker mijn doel gehaald. Vorig kwartaal stond ik op een totaal van 19 boeken.

In totaal heb ik 48 boeken gelezen. Yay!

Voor 2022 ga ik het anders aanpakken, weet nog niet precies hoe, maar dat zie je dan wel 😉 Ik blijf reviews schrijven, want dat vind ik gewoon leuk om te doen.

Leave a Reply

Cookie Consent with Real Cookie Banner