Boek schrijven | Uitlijning van je verhaal

structuur in je verhaal 3 act structuur

Nadat je een idee hebt gekregen, is het tijd om een uitlijning van je verhaal te maken. Deze kan je zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Schrijf je alles in je notitieboek of op de computer? Ben je een planner of bedenk je alles terwijl je schrijft?
In deze blog laat ik verschillende mogelijkheden zien voor het uitlijnen van je verhaal.

Ben je een planner of een pantser?

The primary NaNoWriMo types:
Planners are abundantly prepared, with character backgrounds, plot diagrams, and maps of their worlds.
Plantsers are kinnnnda prepared, with a basic outline and some general ideas about where their novel might go.
Pantsers are totally not prepared, and that’s the fun of it: they start with a blank page on November 1 and see where inspiration takes them.

– team NaNoWriMo –

Ik ben een planner. Voor NaNoWriMo heb ik een volledige uitlijning klaarliggen.
Daarvoor gebruik ik de 3 act structure.

Toch gebeurt het wel eens dat het einde, dat ik van te voren had verzonnen, niet het papier haalt. Af en toe gaan mijn personages hun eigen leven lijden en dan kan ik niet anders dan met ze mee gaan.

Als je hier absoluut niet tegen kunt en je wilt vasthouden aan de uitlijning die jij hebt bedacht, dan moet je dat ook zeker doen! Jij moet het op jouw manier doen.

Maar hoe maak je nou zo’n uitlijning?

Hier volgen een paar voorbeelden;

  • Je schrijft de hoofdlijnen of scenes van je verhaal op sticky notes en plakt ze op volgorde, verdeeld over bv. 3 acts. Deze sticky notes kan je dan verwijderen of verplaatsen als je een bepaalde scene hebt geschreven.
    Dit wordt ook wel een plotboard genoemd.
uitlijning van je verhaal
plot board
  • Een uitlijning kan je schrijven in Trello, Google Docs, Word, Campfire of Scrivener. Hierin kan je heel uitgebreid te werk gaan.
    Zelf gebruik ik Scrivener en houd ik het vrij simpel door met het boek icoontje aan te geven wat mijn 3 act structure is en de hoofdstukken daar in. Daarnaast werk ik in Google sheets een agenda uit en kan ik in één oogopslag zien hoe lang mijn verhaald duurt, wie wanneer jarig is en wat er op bepaalde dagen gebeurd. Gedurende het schrijven, zet ik belangrijke details van mijn verhaal op de kalender.
  • Werk je liever met pen en papier? Dan kan je bv. in een multomap werken. Daarin kan je alles opschrijven en het toch heel georganiseerd houden met tabbladen en evt insteekhoezen voor plaatjes, posters, moodboards etc.
  • Uitlijning maken kan je ook met behulp van verschillende boeken. Save the cat! Writes a novel is daar een voorbeeld van. Ik heb heel veel YouTubers over dit boek gehoord met gemengde recensies. Zelf heb ik het boek (nog) niet, maar ben er erg nieuwsgierig naar!
  • Schrijf je idee in grote lijnen op papier en laat het verhaal in je hoofd een eigen leven lijden. Dan kan je beginnen met schrijven en zie je wel wat er gebeurd.
  • Spring in het diepe als een echte pantser! Zo begin je je verhaal vanuit niets en schrijf je dat waar je op dat moment mee komt. Het lijkt mij doodeng, want ik bereid graag alles goed voor. Maar als jij wel zo’n durfal bent; leef je uit!

Tips van YouTubers

Kate Cavanaugh
Abbie Emmons
Katytastic
Jerry Jenkins
Brittany Wang

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om te beginnen.
Heb jij een compleet eigen werk methode? Vertel het me, nieuwe dingen leren vind ik leuk.
En doe je mee aan NaNoWriMo? Laat het me dan weten, ik ben nog op zoek naar schrijf buddy’s.

Leave a Reply

Cookie Consent with Real Cookie Banner