Leven

Waarom een dieet niet altijd werkt en mijn ervaring

De redenen waarom een dieet niet altijd werkt, kunnen ver uiteen lopen. In deze blog som ik er een aantal voor je op en deel ik mijn ervaring, zodat jij niet in dezelfde valkuil stapt.

Het dieet past niet bij jou

Omdat ik jaren kampte met darm en spijsverteringsproblemen, heb ik allerlei diƫten uitgeprobeerd:
– Veganistisch
– Vegetarisch
– Raw vegan
– Lactose vrij
– Glutenvrij
– Histamine vrij / minderen
– Shake maaltijden

Ook heb ik veel geld uitgegeven aan pillen die beloofden dat mijn darmenflora beter zou worden. Nope…
(Houd wel in gedachten dat dit mijn ervaring is. Voor jou kan het natuurlijk goed werken.)
Elke keer vroeg ik me gefrustreerd af waarom dit dieet niet bij mij werkte en stopte ik er mee. (Nadat ik het eerst een paar maand had uitgeprobeerd)

Ik heb bloed laten onderzoeken, allergie testen gedaan, maag en darm onderzoek voor spastische darm of PDS (prikkelbare darm syndroom), maar elke keer verklaarde ze me 100% gezond.

Naast al de kwalen zoals veel kleine blaren die enorm jeukten, overmatig winderig, opgezette buik, slecht werkende darmen en vreemde spijsvertering en overprikkeld was ik altijd zo snel moe. Uiteindelijk zo moe dat ik bij de dokter in de wachtkamer in slaap viel, daarna in haar kantoor een flinke huilbui had en de diagnose burn-out kreeg. Dat is inmiddels 4 jaar geleden.

In de lente van 2019 ging ik naar mijn nieuwe dokter in onze nieuwe woonplaats. Dit was mijn laatste schreeuw om hulp. Hij adviseerde dat ik eiwit of koolhydraat arm eten kon proberen. Ik koos koolhydraat arm. Een schot in de roos!

Door te veel koolhydraten kreeg ik dus al deze nare verschijnselen, terwijl ik had geleerd van het o zo slimme internet, dat ik veel vezels moest eten want dan werken je darmen goed.. Dat geldt dus zeker niet voor iedereen!

Keto dieet

Ik volg nu al een tijd het Keto dieet en ben inmiddels 10 kg afgevallen. Weg zijn alle blaren, jeuk en gasbellen! Holadiee!

Mijn zelfvertrouwen is hierdoor enorm gegroeid en ik durf weer normaal de straat op. Ja, ik kreeg hier enorm angsten door en wou het liefst een kluizenaarsleven gaan leiden!
Manlief hoeft nu niet meer met een wasknijper op zijn neus rond te lopen.. haha. (Bedankt voor je support schat šŸ˜‰ )

waarom een dieet soms niet werkt Keto dieet voedsel piramide

NOTE: Ik volg dit dieet op mijn manier. Dat wil zeggen dat ik koolhydraat arm eet, maar ook gewoon 1 x in de week een handje vol frietjes eet. Degene die het keto dieet strikt volgen en echt in Ketose willen raken, eten zeer weinig koolhydraten op een dag.

Te grote verleiding

Ben je net lekker op weg, komt er een verjaardagstaart voorbij! Dan kan je al dat lekkers natuurlijk niet afslaan… De verleiding kan te groot worden, waardoor je toch overstag gaat, met de bekende rot gevoelens als gevolg. En niet te vergeten het jojo effect.

Als je een dieet wilt volgen, moet je dit gaan zien als een leefstijl en daar dus ook naar leven. Neem een beslissing en ga er voor. Ja, je zal hoogstwaarschijnlijk wat afkickverschijnselen krijgen, maar daar ben je snel genoeg over heen.

Een diƫtiste of coach in de arm nemen kan ook helpen als een dieet niet bij jou werkt, omdat je dan iemand hebt die je motiveert en je advies kan geven.

Nare reacties

‘Jij op dieet? Dat hoeft toch helemaal niet! Je ziet er prima uit. Hier, neem een koekje.’

Je kent het wel. Die reacties waar je dus helemaal niets aan hebt. En dan heb ik het nog niet over de reacties die je krijgt wanneer je het taartje afslaat. Of juist niet en dat is dan ook weer niet goed want: ‘Goh, ik dacht dat je op dieet was?!’

Wanneer doe je het goed? Nou, als je voor jezelf kiest. Jij bent de baas over jouw lijf en jouw keuzes. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan anderen waarom jij een bepaalde keuze maakt. Niemand kent jouw lijf beter dan jij!

BE YOU
DO YOU
FOR YOU

Weinig resultaat

Meestal willen we liever gisteren dan vandaag resultaat zien. Dit kan ook een reden zijn waarom het dieet wat je volgt niet werkt. Je wilt te snel resultaat en als dat dan niet gebeurd, haak je af. Het resultaat is niet altijd direct te zien, soms duurt het even. Je lijf is druk voor jou aan het werk. Het kan nog steeds niet met 1 druk op de knop.

Je moet werken voor je resultaat. Ga dus door. Luister naar je lijf en wat het nodig heeft. Volg niet zomaar klakkeloos de eerste de beste YouTube die er mega slank uit ziet, met het idee dat wel ff te gaan doen. Leg de lat niet te hoog, maar net hoog genoeg zodat je wat uitdaging hebt. Heb je die lat bereikt, leg hem dan iets hoger.

Als je het wilt, kan je het echt! lees deze blog dan maar eens, waarin ik uitleg dat je alles kan krijgen wat je wilt.

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *