Leven

Wat je zegt ben je zelf!

‘Wat je zegt ben je zelf..’ vond ik altijd een maf opzegversje, maar het is wel waar. Het zette me aan het denken. Wat we over onszelf en anderen zeggen, is onze realiteit. Onze overtuiging.

Het hebben van een positief zelfbeeld en tevreden zijn met wie je bent blijkt voor veel mensen best lastig. Inclusief ikzelf! Maar wat kunnen we er aan doen?

Tevreden zijn

Hoe vaak horen we dat iemand niet tevreden is met zichzelf of hun situatie? Ik weet in ieder geval wel dat ik niemand ken die compleet tevreden is met zichzelf. Er is altijd wel iets wat we aan onszelf willen veranderen. Lichamelijk, karakter trekjes of gewoontes.

Verandering is helemaal niet erg. En onvermijdelijk. We doen het elke dag. Af en toe ervaren we wel wat groeipijn, maar dat overleven we wel..

Wanneer we steeds maar niet tevreden zijn met hoe we er uit zien, wat we hebben behaald etc, dan zal je je leven lang niet tevreden zijn met jezelf..

Dat klinkt vreselijk!

Daarom vraag ik je om eens te kijken naar je doel. Heb je de lat op een realistische hoogte gelegd, of kan hij eerst even een paar treden lager, zodat je er makkelijker bij kan.
En vergeet dan zeker niet om even te kijken naar wat je al behaald hebt.

Rolmodel of negatieve influenser?

Lou Niestadt wat je zegt ben je zelf
Lou Niestadt

Bijna iedereen heeft wel een voorbeeld, een rolmodel, een idool. Zo heb ik o.a. Lou Niestadt en Kate Cavanaugh. Ik vind de manier waarop Lou onderwerpen verwoord meesterlijk! En haar adviezen neem ik maar graag genoeg aan. Het is echt niet dat ik alles lukraak aan neem en over neem wat ze zegt. Het zet me aan het denken en laat me mijn problemen van andere kanten bekijken.

Kate Cavanaugh rolmodel
Kate Cavanaugh

Hetzelfde geld met Kate. Zij laat in haar youtube video’s zien hoe zij haar boeken schrijft. Ze geeft haar mening en doet het op haar manier. Ik mag dat aannemen, maar ik moet het implementeren op mijn manier en op de manier die bij mij past. Zij is niet perfect en haar schrijfstijl zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Dat is oke.

Maar wat nou als we onze lat te hoog leggen omdat we dát willen halen wat ons rolmodel ook haalt en het niet halen? Dan worden we teleurgesteld in onszelf.
Zo heb ik vaak gedacht dat ik niet op het ‘niveau’ van Lou zou kunnen komen, nooit zal kunnen tekenen zoals zij en nooit zal kunnen leven zoals zij doet.

Daar legde ik mijn lat niet alleen te hoog, ik moest compleet een ander persoon worden om dat te kunnen behalen. Ik wil gewoon mezelf blijven en na meer zelf onderzoek, bleek dat ik niet alles wou wat zij had.
Ik hoef geen Lou te worden om een leven goed te leven, ik mag mezelf blijven en mijn doelen stellen zoals ik ze wil.

Meer meer meer

We moeten beter en meer. Vaker en langer oefenen. Tanden op elkaar en doen! Hij/zij kan het ook, dan moet mij dat ook lukken!
En als dat niet het resultaat is beginnen we aan onszelf te twijfelen. Zijn we wel goed genoeg? Wáárom lukt het hem/haar wel en mij niet? Wát doe ik verkeerd? Ik kan het niet! Help!

Pas op wat je tegen jezelf zegt. Want alles wat je aandacht geeft, groeit.

Wees lief voor jezelf. Jouw voorbeeld heeft er al heel wat uren trainen, oefenen etc op zitten en jij komt net om de hoek kijken. Wil je het echt? Ga dan door. Kijk naar wat je al wel kan en borduur daar op verder.

Ga zo door!

Doorzetten is goed. Niet meteen opgeven is goed. Maar waar is de grens? Wanneer zijn we tevreden met het behalen van doelen? Kijken we wel genoeg terug naar onze afgelegde reis, zodat we kunnen zien wat we allemaal al WEL behaald hebben? Is het verplicht om continue een doel te hebben? Of mogen we ook gewoon een tijd genieten van onze behaalde doelen, zonder weer door te racen naar het volgende doel?

Jouw rolmodel geeft je waarschijnlijk moed, inspiratie of aansporing om iets te behalen. Luister daar ook zeker naar! Het is waardevol en zo krijg je ervaring.
Maar onthoud dit: Ook zij zijn klein begonnen, en hun adviezen zijn persoonlijke ervaringen. Die hoeven niet per sé te gelden voor jou.
Wees tevreden terwijl je groeit.

Maar kijk ook steeds even terug naar waar je vandaan kwam.
Jij boekt voortgang. Hoe klein die stappen ook zijn. Ook die zijn nodig om je doel te bereiken. En laat niemand zeggen dat die kleine stappen er niet toe doen, want die doen er zeker toe!

Het lukt echt niet!

Weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om jouw doel te behalen?
Of is er nog een ding dat je nog niet hebt uitgeprobeerd?
Je mag ook even een pauze inlassen en het van een afstandje bekijken. Misschien vind je dan andere oplossingen.
Wil je het echt, zeker weten, halen?
Je mag je doel bijstellen. Dat is geen crime.

Jij zal niet dezelfde stappen zetten als een ander. Jij bent jij. En jij doet het op jouw manier. Op jouw tempo. Dat is de beste manier, voor jou!

Boeken die ik aanbeveel:

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *