Ga naar de inhoud

3 Vragen voor auteurs tijdens het schrijven

Een boek tot leven brengen is soms een breinbreker, daarom is het als auteur belangrijk om jezelf vragen te stellen tijdens het schrijven van je personages en hun verhaal.
Naast het bedenken welke personage je in benarde of juiste leuke situaties laat belanden, is het heel belangrijk dat de plot van je verhaal en de algehele verhaallijn goed verloopt.
Daarom is het goed om jezelf tijdens het opzetten van je outline, maar ook tijdens de 1st draft, de volgende vragen te stellen.

Vraag 1: Wat gebeurt er nu?

Als je net als mij een plotter bent, dan heb je hoogstwaarschijnlijk alles tot in de puntjes voorbereid en weet je in grote lijnen wat er gaat komen in je verhaal. Toch is het goed om je als auteur af en toe af te vragen wat gebeurt er nu? En past dit in dit gedeelte van het boek, of zelfs in deze scene?

Wanneer je niets voorbereid en er als een avontuurlijke pantser inspringt, is dit zeker een vraag die je jezelf vaak moet afvragen juist omdat er (nagenoeg) niets is voorbereid.

Dus, wat gebeurt er nu met jouw personage?
Mocht je er niet uitkomen, dan heb ik een leuk overzicht met aantal situaties waar je je personage in kunt plaatsen.

Vraag 2: Waarom is dat belangrijk?

Dat had de auteur er ook wel uit kunnen laten.
Wanneer je dat denkt bij het lezen van een scene of hoofdstuk, dan heeft de auteur er of niet bij stilgestaan dat het irrelevantie informatie blijkt of de auteur heeft zich niet goed genoeg afgevraagd of dit nou echt wel zo belangrijk is in een boek.

Toch is het soms enorm lastig om een keuze te maken voor bepaalde scenes. Het is wel iets wat jij als schrijver voor je eigen verhaal hebt bedacht. Waarom zou je het dan zomaar weggooien? Soms is er gewoon geen andere keuze dan kill your darlings. Maar soms kan je een scene ook uitbreiden of herschrijven zodat het wel relevant wordt voor je personages en voor de lezer van jouw verhaal.

vragen voor auteurs
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

Vraag 3: Wat als…?

Wanneer ik een nieuw Scrivener document open, maak ik tegenwoordig als eerst een nieuwe pagina aan dat heet Wat Als. Deze vraag stel ik mijzelf als ik vastloop in een scene of wanneer een personge dingen doet die ik hem/haar niet had opgedragen! lol.

Maar even serieus, dit is een magische vraag. Er kan namelijk vanalles komen, want Wat Als is gewoon even fantaseren over allerlei mogelijkheden.
Draai de wereld op z’n kop en laat je personages dingen uit zijn/haar comfortzone doen en kijk dan wat er gebeurt. Het geeft je altijd nieuwe inzichten en misschien zelfs nieuwe scenes. of personages die een ‘andere weg inslaan’.


Ben jij een auteur en stel jij jezelf ook deze vragen tijdens het schrijven?
Zijn er vragen die jij jezelf stelt, die hier niet tussen staan? Laat het me dan zeker even weten!

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner