Spring naar inhoud

Boek schrijven | Je verhaal is af, wat nu?

Je bent klaar met het schrijven van je verhaal. En dan? Nou, Simple. Je kijkt er een paar maand niet meer naar om. Waarom dat nuttig is vertel ik je in deze blog.

Je verhaal is af, gefeliciteerd!

Dagen, weken en maanden heb je je brein gekraakt en nu is dan eindelijk je manuscript af. De laatste letter is geschreven. Dan is het nu inderdaad tijd om het weg te leggen voor minimaal 1 á 2 maand. Het lijkt misschien raar, maar op deze manier kan je even afstand nemen om er daarna weer met een fris hoofd in te duiken. Als je direct door gaat met het verhaal herschrijven, kan je dingen makkelijker over het hoofd zien.

Je brein heeft even een break nodig.

*Dit is een tip, geen wet.

De tweede ronde

Nadat je hebt gewacht (misschien ondertussen met een volgend manuscript bezig geweest), pak je het verhaal er weer bij. Nu is het tijd voor de tweede ronde, oftewel herschrijven, oftewel second draft.
Dit vind ik persoonlijk heel leuk om te doen. Bijna net zo leuk als het bedenken, uitlijnen en schrijven van het boek.

Wanneer je je verhaal hebt herlezen en herschreven, mag je het weer een tijd aan de kant leggen. Dan begint ronde drie.

ma·nus·cript
(het; o; meervoud: manuscripten)
1handschrift, met de hand geschreven (of getypt) stuk
tekst die nog niet is uitgegeven

van Dale

Wanneer is ie af dan?

Eigenlijk nooit… Ik heb mijn manuscript voor Ledland #1 vier keer herschreven en daarna ging mijn zoon het proeflezen. Hij had aantekeningen gemaakt die ik heb verwerkt. Dat was de vijfde versie.

Mijn eerste hoofdstuk heb ik laten redigeren en aan de hand daarvan heb ik besloten nog een zesde keer te herschrijven. Daarna gaat het manuscript van Ledland #1 naar de redacteur. (Doodeng, dat wel…)

verhaal schrijven boek schrijven

Maar ook als je verhaal geredigeerd terug komt en je het dan nog een keer herschrijft, zou je daarna nog gedeeltes kunnen vinden om te herschrijven. En nog eens. En nog eens.

Vind jij jouw manuscript na de tweede keer herschrijven al redigeer-waardig? Twijfel dan niet en stuur het op. Net wat ik eerder zij, hier is niet een wetgeving voor en je moet zelf aanvoelen wanneer je die stap durft te maken. Wanneer je jouw werk uit handen durft te geven.

Daarom duurt het bij de één een paar maand en de ander een jaar voordat er een (volgend) boek uitgegeven wordt.

Maar bij de vraag ‘is ie al af dan?’, hoef je je zeker niet te schamen wanneer je hebt besloten om het een vijfde of zesde keer te gaan herschrijven. Je doet het immers om te verbeteren.

Succes!

Leestips;

Boek schrijven | Hoe kom je aan ideeën?
Boek schrijven | Uitlijning van je verhaal

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookie Consent with Real Cookie Banner