Ga naar de inhoud

Een persoonlijke Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag staan we stil bij hoe het was in de oorlog en hoe ons land werd bevrijd. Toch moet ik bekennen dat ik dat lastig vind. Ik heb genoeg musea bezocht en films bekeken om een indruk te krijgen van hoe het ongeveer is geweest. Toch kan ik er niet echt een gevoel aan geven.
Eigenlijk maar goed ook, want ik zou het niet graag willen meemaken…

Bevrijdingsdag is de Nederlandse nationale feestdag op 5 mei waarop jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Bron

Maar dat is niet het enige waar ik bij stil sta vandaag.

Mijn persoonlijke Bevrijdingsdag

Er zijn een aantal dingen in mijn leven gebeurd waar ik mezelf uit bevrijd heb, of waar anderen mij bij hebben geholpen.

Photo by Jamie Street on Unsplash
 • Ik heb mezelf bevrijd uit een slechtlopend huwelijk. In eerste instantie voelde het als falen, want ik had geen stabiel gezin aan mijn zoon kunnen bieden. Maar vanaf het moment dat ik de knoop had doorgehakt, voelde het als een opluchting. Ik had de juiste keuze gemaakt. Daarna de liefde van mijn leven (her)ontmoet en nu zijn we al 9.5 jaar gelukkig getrouwd!
 • Ik heb mezelf bevrijd uit vriendschappen die niet het goede in mij naar boven haalde. Dat was heel moeilijk om te doen, maar nu voelt het alleen maar goed. Ik heb nu veel tijd voor mezelf om te doen waar ik blij van wordt, in plaats van vriendschappen te moeten onderhouden die me energie kosten.

Wees niet bang om een vriendschap of relatie te breken, want het is jouw leven. Jij bepaalt wie je in jouw comfortzone toelaat en wanneer. Als mensen jou beschuldigen omdat jij groeit als persoon, weet dan dat ze niet met jou zijn meegegroeid. Dat betekend niet dat jij terug moet naar hun ‘niveau’.
Je kan het bespreekbaar maken en hak dan de knoop door; of de knoop dat je hem of haar helpt groeien als diegene dat wil, of je eindigt de vriendschap.

 • Ik heb mezelf bevrijd van de negatieve gedachtes over de pesters van vroeger. Heel lang heb ik me laten lijden en laten leiden door het idee dat ik niet goed genoeg was of nergens bij hoorde. Ze pestte me niet voor niet niets, toch?
  Ik heb mijn pesters vergeven en het losgelaten, want het idee werd te zwaar.
  Mijn man laat me elke dag voelen dat ik goed genoeg en mooi ben, en daar heb ik goed naar geluisterd 😉
  Nu weet ik dat het niet aan mij lag. Als in; ik was altijd al goed genoeg.
  Het probleem was dat ik te veel waarde hechte aan de negatieve gevoelens en woorden van een ander.

Laat je door niemand zeggen dat je niet goed genoeg bent! Het is de perceptie van die persoon op dat moment.
Negen van de tien keer komt het er op neer dat diegene jaloers is of gewoon zijn of haar dag niet heeft en het op jou botviert.

 • Ik heb mezelf bevrijd van het schuldgevoel dat ik al ruim 3 jaar heb gedragen, tegenover mijn man. Ik voelde me schuldig omdat hij hard werkt voor ons inkomen (en hij doet dat met veel liefde en plezier, dank je schat!!), en ik geen cent binnenbracht, maar wel ondertussen een carrière van de grond probeer te werken met het schrijven van boeken. Ook ben ik nu bezig om een e-course te maken.
  Al jaren droomde ik van deze ‘vrijheid’ om vanuit huis te werken en de mogelijkheid om er 24/7 voor mijn zoon te zijn. Nu die kans voor het oprapen lag, durfde ik het bijna niet aan te pakken. Ik ben dolblij dat ik dat WEL heb gedaan.

Krijg je kansen voorgeschoteld? Grijp ze met beide handen aan!! Serieus, laat ze niet liggen. Je weet nooit waar ze je brengen. Wees niet bang dat je hierdoor iets verliest of iets (tijdelijk) moet loslaten, want je zult er altijd van leren.
Je zult niet falen, maar leren!
Er ligt iets moois in het verschiet. Vertrouw daar op.

Waar denk jij aan vandaag?

Hoe ziet jouw persoonlijke Bevrijdingsdag eruit?
Waar heb jij jezelf uit bevrijd?
Waar ga jij jezelf vandaag nog uit bevrijden?
Wat vond en vindt jij moeilijk om los te laten?
Was het een opluchting toen je dat toch deed?

Loslaten is emotioneel gezien zo moeilijk, en theoretisch gezien zo makkelijk. Je hoeft alleen maar je handen los te maken uit de vuist die je al die tijd hebt gemaakt.
Loslaten is moeilijk omdat je niet weet wat, en of je er iets voor in de plaats terug krijgt.

Ik kan je garanderen dat je er altijd iets voor in de plaats terug krijgt. Je hoeft er alleen maar op te vertrouwen en jezelf in ontvangst modus zetten.

Neem jij die sprong in het onbekende, of hou je liever vast aan die ongemakkelijke, zware lasten die jouw leven minder plezierig maken?

Ik hoop dat je een heel fijne bevrijdende Bevrijdingsdag hebt.
Misschien is het vandaag tijd om jezelf van iets te bevrijden. Zie dit dan maar als het teken daarvoor.

Geef jezelf permissie voor joy en vrijheid.

Gepubliceerd inPersoonlijkZonder categorie

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner