Ga naar de inhoud

Muziek luisteren onder het schrijven. Afleiding of Inspiratie?

De meningen zijn erover verdeeld. Sommigen auteurs schrijven graag met muziek, de ander moet er niets van weten. Zelf luister ik bijna altijd naar muziek onder het schrijven, en na het lezen van deze blog ga jij het ook zeker weten uitproberen!

Muziek luisteren onder het schrijven

Bij elk boek dat ik schrijf, maak ik een playlist op Spotify. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar deze muziek zet ik ook bijvoorbeeld aan onder de douche om zo continue in de gecreeërde wereld van mijn boek te blijven hangen.
Onder het schrijven zet ik ook bijpassende muziek aan. Dit moet voor mij wel accoustische muziek zijn, anders ga ik naar de teksten luisteren en dan wordt de tekst van mijn verhaal heel anders!

De muziek brengt je in de juiste sfeer en genre en het is dan net alsof je een film aan het schrijven bent. Door het luisteren van de juiste muziek bij jouw verhaal kan het een extra demensie geven aan je schrijf ervaring. Het is als het ware schrijven met je zintuigen doordat de muziek je zintuigen prikkelt.

Nog niet overtuigd?

Heb je weleens een film bekeken zonder muziek? Dan wordt ie ineens heel saai. Een thriller is ineens niet meer eng en een zoetsappig moment wordt heel ‘normaal’ of zelfs saai zonder romantische muziek eronder.

Zo werkt het ook als jij aan het schrijven bent. Door de muziek kom je in een bepaalde sfeer. Op YouTube staan tegenwoordig duizenden afspeellijsten. Als je er één opzet van bijvoorbeeld The Shire, dan zit je meteen in een fantasy genre.
Zet je een dark academia playlist op, dan waan je je ineens in de univerisiteit van Oxford, of waar jij die muziek ook maar mee associeerd.

Zelf vind ik het heel leuk om afspeellijsten te luisteren tijdens het lezen van boeken. Vooral als de auteur ze zelf heeft samengesteld. Zo krijg je niet alleen de sfeer maar ook een kijkje in de werkwijze van de schrijver.

Wat ik ook fijn vind aan het luisteren naar muziek is dat ik me helemaal kan afsluiten van de buitenwereld en me echt kan inleven in de wereld die ik aan het bouwen ben voor mijn personages. Het liefst pas ik mijn muziek ook aan naar de situaties ik beschrijf. Van intens verdrietig naar lieflijk en alles wat daar tussenin komt.

Op 1 november komt mijn eerste boek Voorbij De Firewall uit, daarvoor heb ik ook een playlist op Spotifiy gemaakt en die kan je hier luisteren.

Afleiding of Inspiratie?

Dat is natuurlijk de grote vraag.

Heel simpel gezegd: muziek luisteren onder het schrijven kan enorm inspirerend zijn maar met de verkeerde muziek aan kan het enorm afleiden van je verhaal wat je op dat moment aan het schrijven bent.

Nadelen van muziek luisteren onder het schrijven

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je de verkeerde sfeer in je hoofd hebt en iets compleet anders op papier wilt laten overkomen, of dat je afgeleid wordt door de verkeerde muziek.

Heb ik je overtuigd om ook muziek te gaan luisteren onder het schrijven?

Spotify Playlist Voorbij De Firewall

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner