Ga naar de inhoud

Programma’s en apps voor schrijvers

Er zijn veel programma’s en apps die jou als schrijver kunnen helpen. In deze blog bespreek ik degene die het meest bekend en makkelijk in gebruik zijn.
Ook heb ik een aantal apps voor je om jouw productiviteit nog meer te verhogen.

Programma’s om in te schrijven

programma's apps schrijvers Scrivener

Er bestaan heel veel programma’s en apps voor schrijvers die je helpen bij verschillende onderdelen van het schrijversvak.
Hieronder beschrijf ik de meest populaire tekstverwerkingsprogramma’s.

  • Scrivener – Een tekstverwerkingsprogramma met veel opties zoals; uitlijning, notities, drafts, editen, publiseren en meer. In Scrivener kan je al je aantekeningen netjes ordenen met behulp van icoontjes en kleurtjes. Je kunt ook werken met scene cards, die ook nog naar je eigen smaak in kurk of notitieblaadjes in te stellen zijn. Ook kan je pagina’s maken voor personages en plaatsen.
  • Campfire – Dit programma heeft nog meer opties dan Scrivener. In Campfire kan je namelijk ook hele stammen/volkeren of een magisch systeem uitwerken, plattegronden en personage pagina’s maken en ze doormiddel van blokken koppelen en/of linken aan elkaar. Zo kan je alles geordend opslaan en snel terug vinden.
  • Google Sheets – Simpel en alleen voor schrijven. In Google Drive kan je natuurlijk meer met Google Forms, Slides, Docs etc. Dan heb je ook alles netjes geordend, maar niet zoals in Scrivener of Campfire in één programma en kan het als minder overzichtelijk worden ervaren.
  • Microsoft Word – Tekstverwerkingsprogramma, niet meer en niet minder. Net als in Google Drive heb je van Word ook Excel waar je veel kanten mee op kunt.

Naast bovengenoemde zijn er natuurlijk veel meer programma’s, maar ik wil je niet overladen met keuzes.

Bovengenoemde programma’s, en apps die we zo meteen gaan bespreken, komen ook vaak terug op YouTube. Zowel in de Booktube als de writing community. Er bestaan veel tutorials op YouTube over deze en andere programma’s.

Apps om productiever te schrijven

programma's apps schrijvers

Hieronder som ik een aantal programma’s en apps op, die jou kunnen helpen om productief te blijven of productiever te worden.

  • Freedom – Een app voor zowel mobiele telefoon als computer of laptop, dat websites en apps tijdelijk voor jou blokkeert.
  • Evernote – Maak notities. Sla een recept of vakantie idee op. Houd een dagboek bij. Knip van alles van internet. Met Evernote kan je informatie snel en veilig opslaan.
  • PauseFor – Dit zet jouw social media tijdelijk op pauze en door deze app te gebruiken, kan je ook nog een goed doel helpen.
  • Forest – Een timer die een boom of struik laat groeien wanneer de tijd verstrijkt. Wanneer je genoeg punten hebt gespaard, kan je in naam van de stichting een echte boom laten planten. Maar wanneer je toch naar een website of andere app gaat, gaat je boom of struik dood en krijg je geen punten.
  • Notion – Een online programma dat al je notities, to do lijsten, kalender, schema’s etc. in één plaats houd.
    Deze kan je ook leuk aankleden met foto’s en achtergronden.

Mindmaps zijn ook zeer handige tools om al je ideeën in uit te werken en te koppelen, indien nodig.
Kijk eens op de website van Mindmeister.

Vout foutloos schrijven

Moet het met dt, t of d? Is het met ei of ij? Moet die komma daar nou wel?
Soms is de Nederlandse taal best lastig. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen voor.

Naar mijn weten zijn er nog maar weinig mensen die een woordenboek op hun bureau hebben liggen. Daarom is er de website van Van Dale.

Verder kan je nog gebruik maken van de volgende websites:

Uitdaging voor (beginnende) schrijvers

Wil je heel graag Scrivener of Campfire?
Dan daag ik je uit om in November mee te doen aan NaNoWriMo.
National Novel Writing Month.

Wanneer je hebt gewonnen (50.000 woorden hebt geschreven binnen 30 dagen), krijg je een kortingscode voor o.a. Scrivener en Campfire, maar nog heel veel meer!

Welk tekstverwerkingsprogramma gebruik jij?
Heb jij programma’s en apps die je aan andere schrijvers wilt aanbevelen? Laat het me weten!

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner