Boek schrijven| Hoe kom je aan ideeën?

schrijf ideeën

Alle schrijvers krijgen vroeg of laat de vraag ‘Hoe kom je aan ideeën?’.
Ze komen er allemaal op een andere manier aan en toch ook op dezelfde manier. Dat klinkt dubbel, maar is eigenlijk heel logisch. Je moet je openstellen voor alles wat je een idee kan geven voor een verhaal.
Mij is die vraag ook gesteld en daar wil ik meer over vertellen.
Dus;

Hoe kom je aan ideeën?

Een schrijver haalt ideeën uit alles wat in het leven voorbij komt. Een gesprek in het openbaar vervoer zijn of iets wat in het gezin gebeurd.
Alles kan aanleiding zijn voor een verhaal. Zelfs voorwerpen kunnen hun eigen verhaal gaan vertellen.

Zelf kijk en luister ik goed wanneer we visite hebben of bijvoorbeeld op een terras zitten. Mensen die langs lopen, of plaatsen waar je bent kun je ook in je verhaal brengen.

Maar ik neem ook veel tijd om te processen, anders krijg ik te veel informatie in mijn brein en te weinig ideeën op papier.
Juist om verhalen te schrijven, sluit ik me helemaal af van alles en iedereen. Muziek op standje sambal en m’n vingers op het toetsenbord.
Dan creëer ik het beste.

Als ik douche, aan het tekenen ben, een podcast of muziek luister, een boek lees of een wandeling maak kan het zo maar zijn dat ik geraakt wordt door een idee. Dan stop ik meteen met wat ik aan het doen ben en schrijf het op, voordat ik het vergeet.

Tip; luister naar een gedeelte van een gesprek en verzin je eigen einde.
Toen ik nog op de markt werkte met mijn moeder, luisterden we naar flarden van gesprekken terwijl de mensen langsliepen. Die stukken van de verschillende gesprekken knoopten we dan aan elkaar. Het was hilarisch!

Mijn idee bestaat al, wat nu?

Dat kan, maar ook weer niet.

Ja, jouw verhaal kan lijken op die van een ander maar toch zal het nooit hetzelfde zijn, tenzij je een verhaal letterlijk overschrijft natuurlijk.
Jouw verhaal is uniek, omdat het door jou is geschreven. Het is heel belangrijk om te schrijven wat jij leuk vind, niet dat waarvan je denkt dat iemand het leuk zal gaan vinden.

Je mag juist wel ideeën van anderen overnemen, daar krijg je inspiratie van om er daarna jouw draai aan te geven. Je hoeft niet meer zelf het wiel uit te vinden, wel je eigen schrijfstijl.

hoe kom je aan iedeeen, favoriete auteur

Hoe weet je of het een goed verhaal wordt?

Niet.
Je weet het in ieder geval niet totdat je het verhaal gaat uitlijnen, schrijven, herschrijven, laten proeflezen, laten redigeren en daarna publiceren.
Dat is reuze spannend! Zie het als een avontuur. Een zoektocht die jij gaat maken samen met je personage(s).

Van te voren kan je niet bepalen of je idee in een verhaal zal eindigen, laat staan een bestseller.
Het belangrijkste is dat je blijft schrijven, blijft oefenen.
Heb plezier in dat wat je schrijft en weet dat er mensen van jou verhaal zullen genieten.

Begin.
Vandaag nog.

Zo veel ideeën, welke kies ik?

Al de ideeën die ik krijg, sla ik op in een document op mijn computer. Sommige zijn maar 1 regel lang en andere zijn een complete uitlijning. Ideeën die ik bedacht als een op zich staand verhaal, eindigen soms in een scene in een compleet ander boek en / of heel ander genre.

Wanneer het tijd is om aan een nieuw verhaal te beginnen, kan je gaan kijken naar de ideeën die je hebt bewaard. Pik dat er uit wat je het meest aantrekt. Volg je gevoel en begin met schrijven!

Begin je nog maar net of weet je niet wat je moet schrijven? Zoek dan eens op Pinterest naar writing prompts.

Lees tips;


Leave a Reply

Cookie Consent with Real Cookie Banner