Ga naar de inhoud

Boeken annoteren – Waarom zou je dat doen?!

De een vind het not done, de ander vind het heerlijk; boeken annoteren. Waarom doen mensen dit? En wat heeft het voor nut?

Ik geef je vier redenen waarom jij het ook zou moeten doen en hoe je het kan aanpakken.

Misschien heb je het nog nooit gedaan en vraag je je af waarom iemand in zijn leesboek zou kliederen. Zelf ontdekte ik annoteren pas een jaar of twee geleden. Eigenlijk gek, want vroeger deed ik het al op school, alleen was het nooit bij me opgekomen om dat ook bij leesboeken te doen.

Sindsdien annoteer ik bijna alle boeken.

Dit is waarom ik boeken annoteer

 1. Begrijpend lezen
  Omdat ik als een echte detective door het boek ga, zie ik veel meer details in het verhaal. Wanneer ik iets onderstreep lees ik het nog eens, waardoor het veel meer binnenkomt en ik dus beter begrijp hoe het verhaal in elkaar steekt.
 2. Studie
  Door het lezen van boeken, leer ik heel veel over het schrijversvak. Op deze manier leer ik meer over de personages, hoe ik deze echt tot leven kan brengen en hoe de wereld in elkaar zit.
  Ook leer ik hoe ik het niet wil, als ik b.v. een boek lees dat ik niet leuk vind.
 3. Zichtbare index
  Wanneer je je boek annoteert, gebruik je allerlei kleuren gebonden aan een bepaalde categorie. Zo kan je na de tijd makkelijker terugvinden wanneer je bijvoorbeeld een quote mooi vond, wanneer er iets verdrietigs of juist iets romantisch gebeurde in het boek.
 4. Gevoelens uiten
  Wanneer ik iets heel geweldig of aangrijpends vind in het verhaal, of ik moet ergens om huilen, dan noteer ik iets in de kantlijn.
 5. Aesthetically pleasing
  Geen commentaar 😉

Wat annoteer je dan?

boek annoteren

Dit kan van alles zijn, en doorgaans is dit erg persoonlijk. Wel zijn er onderwerpen die vaak aan bod komen. Denk aan personageontwikkeling, worldbuilding, mooie of juist verdrietige momenten, een tijdlijn die je wilt volgen, quotes en mooie uitspraken.

Vooraan in elk boek maak ik een key, zodat ik na een jaar ook nog weet welke categorieën ik had uitgekozen om te annoteren. Ook omdat ik wel eens wissel van kleur, of een andere kleurcombinatie gebruik.

In een non-fictie boek gebruik ik het weer heel anders. In dat soort boeken annoteer ik vooral belangrijke informatie die ik snel weer terug wil kunnen vinden.

Manieren om boeken te annoteren

 1. Potlood
  Als je het eng vind om in je boek te schrijven, kan je beginnen met het onderstrepen met potlood. Zo kan je het eerst uitproberen. Vind het maar niets, kan je het weer uitgummen.
 2. Sticky tabs
  Door categorieën aan te geven met een kleur, kan je een sticky tab op de desbetreffende pagina plakken, zodat het net buiten de pagina steekt (zie foto). Na de tijd kan je dan precies zien op welke plek in het boek specifieke dingen gebeuren.
 3. Onderstrepen met (gekleurde) pennen of highlighters
  Deze kan je ook weer combineren met dezelfde kleur sticky tab. Zelf gebruik ik deze highlighters.
  Natuurlijk kan je het ook minder heftig gekleurd laten lijken door een zwarte fineliner te gebruiken, in combinatie met de sticky tabs.
 4. Notitieblaadjes / post it
  Wil je een reactie geven op wat je hebt gelezen, maar wil je niet in de kantlijn schrijven (omdat je daar te weinig ruimte hebt)? Gebruik dan notitieblaadjes. Als je wilt kun je de notitieblaadjes weer in dezelfde kleurcombinatie doen.

Er zijn gigantisch veel verschillende kleuren sticky notes waar je uit kunt kiezen, zodat je deze zelfs kan matchen met de omslag van het boek dat je aan het lezen bent. Je zit dus niet vast aan de ‘standaard’ felgekleurde tabs.

Wil je beginnen met annoteren? Klik dan op onderstaande advertentie, om al je benodigdheden aan te schaffen.

Kantoor en schoolKantoor en school
Gepubliceerd inLezen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner