Ga naar de inhoud

8 tips voor het editen van je eigen boek

Je eigen boek een aantal keer editen (aka redigeren) zal niet direct bij iedereen opkomen, maar laat me je uitleggen waarom dit een heel goede eerste stap is voordat je je boek naar de redacteur stuurt.
In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw manuscript zelf grondig kunt editen.

tip 1. Leg het aan de kant

Ja, echt. Wanneer je boek af is, leg het een tijdje aan de kant. Laten we zeggen zo’n 4 weken, en pak het daarna weer op. Zo kun je er met een frisse blik naar kijken, en zie je alles wat je hebt geschreven weer helder. Nu is het tijd om je eigen boek te gaan editen.
Vaak zie je dan ook meer dingen die je beter kunt omschrijven, of foutjes die je vaak mist als je er meteen induikt nadat je het manuscript hebt afgerond.

tip 2. Lees hardop voor

Dit kan voor jezelf zijn, maar het kan ook zeer nuttig zijn om iemand te vinden aan wie je het kunt voorlezen. Zelf had ik mijn zoon aan wie ik mijn eerste boek voorlas en hij had een aantal heel goede punten die ik zelf over het hoofd had gezien.
Het hardop voorlezen helpt ook om de flow en toon van je verhaal te beoordelen.

Ook huisdieren zijn goede luisteraars! 😉

edit je eigen boek

tip 3. Edit je eigen boek een paar rondes

Elke keer wanneer je overniew begint, zul je foutjes ontdekken. Dat is juist goed! Hoe meer je vindt, hoe beter.
Je kan de edit rondes onderverdelen. Hieronder een lijst met mogelijke edit rondes die je kunt doen om je manuscript nog meer te verbeteren.

  • de consistentie van je verhaal en personages. Bijvoorbeeld, als je ervoor kiest om bepaalde namen of objecten te spellen met een hoofdletter, doe dat dan consequent.
  • typ foutjes en; woorden en leestekens.
  • line edit en copy edit. Hierin ga je aan het werk met een loep en pas je zinnen aan die niet goed lopen, of je maakt er een notitie van zodat je het later kunt veranderen.

tip 4. Kill Edit your darnlings

Overweeg om overbodige woorden, zinnen of alinea’s te schrappen die de lezer afleiden van het verhaal of die geen belangrijke informatie bevatten. Zo voorkom je eventuele info-dumps of onnodige vulling van de pagina’s.
Tijdens het zoghete line editing en copy editing kun je met een loep elke zin nagaan, en beoordelen of het verhaal goed loopt en alles consistent is.

tip 5. Woordkeuze voor de juiste doelgroep

Houd rekening met de doelgroep van je boek en schrijf op een manier die aansluit bij hun verwachtingen en interesses. Is het te kinderlijk, terwijl het voor een boek voor volwassenen is? Of is de woordkeuze heel ouwelijk of hoogdravend, terwijl je hoofdpersonage een 10-jarig kind is? Verander het dan in de juiste woordkeuze.

tip 6. Wees kritisch

Wees kritisch op je eigen werk en vraag jezelf af of het verhaal voldoende boeit en logisch is.
Schrijf het boek dat jij zou willen kopen. Het klinkt cliché, maar het is wel waar. Het werkt gewoo niet als je iets moet schrijven waar je zelf niet volledig achter staat.

tip 7. Vraag om feedback

Dit is ook onderdeel van kritisch zijn; kritiek vragen van anderen. Hun feedback kan je helpen om verbeteringen aan te brengen. Heb je geen vrienden of familie die kennis hebben over het schrijven van een boek? Dan kun je altijd op social media terecht. Denk aan Facebook of Discord (b.v. NaNoNetherland) voor chat groepen.

Het is wel van belang om de juiste persoon / personen te vragen voor het lezen van je manuscript. Zoek een kritiek partner die ook vaker leest in het genre waar jij in schrijft. Daarnaast kun je nog een aantal proeflezers vragen om jouw manuscript te beoordelen. Het lijkt misschien veel, maar vertrouw me; dit heb je nodig om jouw verhaal te laten schitteren!

tip 8. Nog 1 keer herlezen

Herlees het manuscript nog één keer in zijn geheel, om ervoor te zorgen dat alle aanpassingen en kritiek dat je wilde aanpassen, ook daadwerkelijk zijn toegevoegd en logisch en consistent zijn door het hele verhaal heen. Als je klaar bent met editen van je eigen verhaal, is het tijd om de volgende stap te nemen.

Het manuscript naar de redacteur sturen!
Veel succes.

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner