Spring naar inhoud

Een maand zonder social media. Is het me gelukt?

Een maand zonder social media was best lang. Dat moet ik bekennen, maar ik heb er veel van geleerd. In dit blog vertel ik je er alles over. Dus pak een drankje naar keuze en lees mee hoe ik deze maand overleefde zonder social media.

Leven zonder social media

Ik mocht geen gebruik maken van:

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Pinterest

(Ik heb geen tiktok, twitter of iets anders.)
Ook mocht ik deze maand geen blogs plaatsen.

Dit mocht ik wel doen:

 • Blogs van anderen lezen en daar op reageren
 • Blogs schrijven om deze later te plaatsen.
 • Boeken lezen
 • Netflix kijken
zonder social media
Photo by Merakist on Unsplash

Maar nu natuurlijk de grote vraag; heb ik het volgehouden en hoe was het?

Lief dagboek…

Maandag 15 februari.

Nog 13 dagen, dan mag ik officieel weer op social media kijken. Ik mis Instagram, ook al weet ik nu dat dat het een opvul tool is.
Wanneer ik even moet wachten of een moment niet weet wat ik moet doen, pak ik mijn mobiel. Nu valt me dat pas op.

Ik mis qua YouTube vooral de video’s van Kate Cavanaugh, Becca C. Smith, Abbie Emmons, Abbie Barns en Jonna Jinton. Ook de tutorials voor ukulele spelen en af en toe een video over buslife of homesteading.

Wel tof dat ik op deze manier ontdek wat echt belangrijk is voor me.

Ook mis ik de yoga video’s. Ik merk dat ik het steeds minder doe, nu ik het moet doen aan de hand van plaatjes die ik vind op google.

Bron

Nu ik alleen op Netflix, Masterclass en Skillshare mag kijken (Nondeju! Wat een luxeprobleem…) en daarnaast blogs mag lezen, merk ik dat ik dit bijna obsessief doe. Alsof mijn brein iets mist en dat het direct opgevuld moet worden.

Wel ben ik blij dat ik nu mijn liefde voor blogs lezen en schrijven weer heb herontdekt. De afgelopen weken heb ik veel leuke ideeën opgedaan en bedacht voor mijn blog.

De series op Netflix mogen wat mij betreft wel wat minder verslavend gemaakt worden, hoor…

Nog eentje dan, nog eentje dan…


Dinsdag 23 februari

Vandaag heb ik de challenge beëindigd.
Ik had inspiratie nodig om te schrijven. Dat was eigenlijk de grootste reden dat ik de challenge ben gestopt.
De tweede reden was dat ik het mistte. Even ergens naar kijken zodat je je gedachten kan laten dwalen en even niet hoeft te denken aan wat er nu gaat gebeuren in mijn boek of de was. (Shit! M’n was zit nog in de centrifuge! Zucht…)

Nadat ik 1 filmpje van Kate Cavanaugh had gekeken, kreeg ik al weer zin en inspiratie om te schrijven. Holadiyee!
Vanmorgen was ik bezig met het herschrijven van Ledland, mijn boek. Ik wilde een nieuw hoofdstuk toevoegen, maar dat lukt niet goed. Er kwam op een gegeven moment geen letter meer uit mijn hoofd. Het was alsof ik door een dikke mist moest graven.

Nu ga ik eerst mijn YouTube lijst detoxen. Ik wil alleen overhouden waar ik echt gelukkig van wordt.

Update: Ik ging van 69 naar 39 kanalen.

Dit leerde ik van de challenge

 • Ik gebruikte Instagram als opvulmiddel en om tijd te doden die ik ook gewoon even kan gebruiken om in het moment te leven. Gewoon even een paar seconden niets doen.
 • YouTube kijken vind ik fijn, vooral tussen de middag om even te ontladen na een paar uur schrijven.
 • Ik hoef niet altijd zichtbaar te zijn op social media. Ik mag mijn eigen keuzes hierin maken. Er is geen wet waar ik me aan hoor te houden.
 • Wanneer ik een pauze neem van social media, hoef ik dit niet wereldkundig te maken. Ik mag het doen wanneer ik daar de behoefte aan heb. Rule your own world!
 • Doelen kunnen veranderen gedurende de looptijd van een challenge, en mogen ook veranderd worden.

Dit wil ik in de toekomst veranderen

 • Meer tijd nemen om blogs en boeken te lezen, ipv de tijd opvullen met o.a. YouTube, Netflix en Instagram.
 • Maximaal 2 keer per dag op Instagram kijken en het niet gebruiken als opvulmiddel.
 • Wanneer ik de druk voel om te presteren omdat ik iets zie op social media waarvan ik denk dat ik dat ook moet kunnen, weet ik dat ik letterlijk een stap terug moet zetten en social media even moet ‘verlaten’.

Heb jij ook wel eens een tijd zonder social media gedaan? En hoe beviel je dat? Had jij ook zo’n drang om juist die tijd dan weer op te vullen met ander dingen?

Gepubliceerd inPersoonlijk

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookie Consent with Real Cookie Banner