Wanneer je geen plek hebt voor een curiousaty cabinet, kan je altijd nog beginnen met het verzamelen van kleine voorwerpen in een blik, oftewel; Inspiratie uit Blik. Het bestaat waarschijnlijk al heel lang, maar ik kwam er zelf op doordat ik kleine dingen in een blik ging verzamelen.
Curioustiy Cabinet / Rariteitenkabinet Deze zeventiende-eeuwse kasten waren gevuld met opgezette dieren, hoorns, slagtanden, skeletten, mineralen en andere interessante door de mens gemaakte voorwerpen: sculpturen, uurwerkautomaten; etnografische exemplaren uit exotische locaties, etc. Bron.
Inspiratie uit blik:
Hoe maak je nou zo’n blik vol inspiratie?
Als eerste kun je in en om het huis rondkijken. Heb je kinderen die vanalles meeslepen naar huis? Haal dan eens hun jas en broekzakken leeg en kijk of er leuke voorwerpen tussen zitten. Dit kan zo simpel zijn als een denneappel, of zo appart als een gloed nieuw puzzelstukje die ze b.v. op de terugweg van school hebben gevonden. Want ‘hoe is dat in het bos terecht gekomen’ of ‘waarom lag dat in de tuin van de buren, terwijl het huis al maanden leegstaat?’
Maar natuurlijk kun je ook kijken naar spullen die je zelf van plan bent weg te gooien. Kan het in het blikje? Stop het er dan in.
Bij de kringloopwinkel is ook altijd wat leuks te vinden! Van kleine beeldjes, tot een sierraad.
Laat de voorwerpen voor zichzelf spreken
Als je kijkt naar wat ik heb verzameld, dan zitter er ook heel ‘saaie’ dingen in. Want wat moet je nu met een paperclip in je curiousity cabinet?! Nou, wat als je een personage hebt die op kantoor werkt? Of iemand die figuurtjes maakt van paperclips en ze spontaan bij iemand door de brienbus drukt, om maar een voorbeeld te geven.
Op straat vond ik een plastic gouden armbandje met de letter F en ik verzon ter plekke dat het van een klein meisje met donker haar was geweest en dat ze Fiona heette. Wie weet wordt ze ooit een personage in één van mijn boeken.
Geef je fantasie de vrije loop
Plan een schrijfsessie! Dit kan zowel met een schrijfbuddies maar ook alleen.
Leg alle Inspiratie uit blik voorwerpen op tafel en zet een timer van zo’n 20-30 minuten. (je mag ook bovenstaande foto gebruiken als je nog geen voorwerpen hebt.) Schrijf bij elk voorwerp waar het vandaan komt of van wie het afkomstig is. Alles kan, alles mag. Zo krijg je inspiratie uit blik en heb je meteen een les om beter te leren schrijven.
Wees niet te streng voor jezelf. Komt er veel inspiratie naar boven bij één van de voorwerpen, blijf dan lekker schrijven tot je niets meer kunt bedenken. Er zijn geen regels.
Wees de eerste om te reageren