Spring naar inhoud

Langzame koffie, een hele belevenis.

Er worden vijf pakketjes bezorgd. Manlief is aan het shoppen geweest voor een nieuw koffiezetapparaat. Op dit moment gebruiken we een percolator, die is nu echt aan vervanging toe.

Uit de doosjes komen de benodigdheden voor opgietkoffie: een thermoskan, filter, waterketel, bonen maler en zelfs een weegschaaltje.
Bij het zien van al die spullen begint mijn innerlijke criticus meteen aan een preek: Te veel poespas om een bakkie langzame koffie te zetten, vooral als ik in de ochtend snel mijn cafeïne moet hebben. Nu moet ik dus eerst malen, water koken en dan ook nog wachten voordat de koffie er is doorgelopen? Pfff…

Maar ik geniet ook enorm van een goede bak koffie. Ik hou niet van sterk, maar wel van vol en een zoet. En daarbij, ik had er zelf mee ingestemd om dit te kopen. Dus, niet lullen maar leren. Want stiekem ben ik gewoon bang om iets verkeerds te doen…

Gerwin begint met water koken. Dan worden de bonen gewogen en gemalen. In ons geval is dat 17 gram. De koffiebonen hebben we gekocht bij de Koffiekaravaan en ruiken heerlijk! De koffieschilfers die in het vergietje liggen te wachten, worden ondergedompeld in een klein beetje water, langzaam gaat er meer water bij totdat de weegschaal 400 gram aangeeft.

Alles gaat in een rustig tempo, al vind mijn criticus dit enorm tijdrovend.

Smaakt langzame koffie lekker(der)?

Vol spanning wacht ik af terwijl Gerwin me laat zien hoe het moet, waarna de koffie langzaam in het kannetje druppelt.
Blijkbaar hebben we de koffie te fijn gemalen, waardoor het niet snel genoeg door het filter loopt en het juist verstopt. Volgende keer dus grover malen.

Mijn criticus houdt zich angstvallig op de achtergrond en kijkt bedenkelijk toe. De koffie freak in mij staat nu op de voorgrond te springen van ongeduld. Koffie, koffie, koffie!!!

Dan is het eindelijk zover! En wauw, wat een smaakbom. Heerlijk!
Nog een slok. Dit is echt heel lekker! Terwijl mijn criticus afdruipt en de koffiefreak in mij een vreugdedansje doet, neem ik nog een slok. En dan nog één. Bij het laatste slokje vergeef ik Gerwin voor het feit dat we nu langzame koffie hebben.

Gelukkig hebben we nog een French press in de kast staan. Kan ik, wanneer het nodig is, in ieder geval een sneller bakje koffie krijgen. Is m’n criticus ook weer blij.


Als je het gezellig vind om samen met mij een bakje te drinken, kijk dan hier.

Gepubliceerd inPersoonlijk

2 Reacties

 1. Hai Gerinda,

  Wat een leuke blog had je geschreven over onze koffie! Mocht het naar meer smaken, dan geef ik je bij deze een tip dat we ook heerlijke filterbrandingen hebben. Deze bonen zijn wat lichter gebrand en uitermate geschikt voor- je verwacht het niet: filterkoffie!
  Vanavond krul ik mezelf op de bank en duik ik in je blog. Net als jij hou ik erg van schrijven en lezen, al luister ik mijn boeken. Momenteel ben ik verslaafd aan de Outlander-reeks. Maar nu ga ik eerst poetsen want we gaan bijna sluiten. Maar blogs als deze geven ons een enorme boost, nogmaals bedankt, erg leuk. Groet, Irene van De Koffiekaravaan.

  • Hoi Irene, bedankt voor je reactie. Ik zal je tip doorgeven aan de baas 😉 Ik heb net geluisterd naar De meeste mensen deugen. Deze heb ik niet eens op mijn blog gezet, want ik had het boek supersnel uit. Toch heb ik het liefst een echt boek in mijn handen. Over twee weken komt er een update van mijn boek lees challenge online. Daar laat ik zien wat ik allemaal heb gelezen en korte reviews.
   Ik hoop dat je m’n andere blogs ook leuk vind.
   Groetjes Gerinda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookie Consent with Real Cookie Banner