Ga naar de inhoud

Onder de lat dansen, voor een leuker leven

Een te hoge lat kan geplaatst zijn door jezelf of bijvoorbeeld je ouders / verzorgers. Misschien buig je jezelf in alle vormen om maar aan de lat van een ander te voldoen. Met de lat bedoel het pad dat je geacht wordt om te wandelen. De normen en waarden die je na moet leven. De juiste opleiding gevolgd door de juiste baan. De juiste geloofsovertuiging navolgen. De juiste hobby’s uitoefenen en je mengen onder jouw soort mensen.

Maar wat als het niet bij jou hoort?

Het vormpje past niet

Ken je die speelgoed bol, waar je het juiste vormpje in het juiste vakje moet stoppen?

Stel je voor dat jouw *ouders een rondje zijn, maar jij voelt je veel meer een vierkant. Je ouders blijven maar drukken tot het past, want dat is zoals zij denken dat het hoort. Je wordt gevormd tot je op eigen benen kan staan.

En dan begin je te vervormen.

Misschien blijf je nog een tijdje zoals het je geleerd is, maar doorgaans floep je uit de mal. Om de enige reden dat jij daar gewoonweg niet in past, hoe goed je ook je best doet. Wanneer je eenmaal losgekomen bent, gaat ook de groeipijn weg.

* Ouders of jijzelf, je partner, schoonmoeder, leraar etc.

Opluchting of angst

Nu je uit de mal bent, ziet de buitenwereld ineens een vorm van jou die ze niet kennen. Dat kan eng zijn. Veel mensen zullen daarom weer in de mal kruipen, om maar niet te hoeven dealen met zichzelf opnieuw uitvinden.

Want dat is wat je dan in principe moet doen, de nieuwe vorm je eigen maken. Je hebt ineens de vrijheid om te gaan doen als je ware zelf. Doe dat! Ook al kost het veel energie en tijd.

Het kan ook enorm verwarrend zijn. Vragen als ‘mag ik dit wel?’ of ‘wat zullen ze van me denken’ zijn vragen die snel de kop op kunnen steken. Dan raad ik je deze les aan.

Toch kan het ook een enorme opluchting zijn. Te krappe schoenen zitten ook niet fijn.

Jezelf niet mogen zijn is niet oké.

Wanneer iets (of iemand) niet (meer) bij je hoort, stop er dan mee. Voor je eigen (geestelijke) gezondheid. Voor een fijner leven.

Onder de lat dansen

Hang lampjes aan de lat en dans er lekker onderdoor. Dat is mijn tip voor te hoog geplaatste latten.

Laat zien waar je WEL toe in staat bent, wat je kan, hoe je dat doet en dat je daar goed in bent.

En als anderen het daar niet mee eens zijn? Jammer dan. Je wilt je hele leven toch ook niet een ander zijn? En je nooit goed genoeg voelen?

Zeg dat je iets niet wilt of niet kunt, gewoon omdat het niet bij jou hoort of past. Het is oké.

Neem degene die jou in een mal drukte mee op ontdekkingsreis. Laat zien dat dit, wat jij hebt opgebouwd, veel beter bij jou past en vraag of ze het willen accepteren.

Accepteer jezelf

Natuurlijk kan jij het ook zelf hebben veroorzaakt door het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Misschien is het dan tijd om even de lat compleet los te laten. Sta stil. Voel, zie en ruik de mijlpalen die je al behaald hebt. Vier het. Bij voorkeur met taart, in kleermakerszit op een lat van je vorige behaalde doel.

Gepubliceerd inPersoonlijk

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner