Personage maken met Story Cubes

story cubes

Story Cubes zijn leuk en veelzijdig. Rol de dobbelstenen en aan de hand van de plaatjes, verzin je een verhaaltje. Erg leuk om met je gezin of familie te doen!

Ik gebruik ze om er een personage mee te bedenken.
Naast de Story Cubes gebruik ik gewone dobbelstenen om een leeftijd, geboortedatum en jaartal waarin ze leven te bepalen.

Story cubes

Aan de hand van de afbeeldingen ga ik een personage maken, ideeën verzinnen en uitwerken voor de leefwereld (worldbuilding) en andere belangrijke aspecten zoals vervoersmiddelen, dieren, huis, gebruiksvoorwerpen etc.

Eerst ga ik bij elk plaatje alles opschrijven wat er in me op komt.

persoanges maken met story cubes

toverstaf – magie, fantasy, sprookje,
boom en bloem – natuur, plantenkunde, medicijnen, medicijnman/vrouw, bosrijk gebied
sleutel – oplossing voor een probleem, antwoord op iets, sleutel voor een gebouw, sleutel tot het hart van een ander, gebruiksvoorwerp
lamp – idee, licht, uitvinding, hij/zij is een voorbeeld voor iemand, gids
wereldbol – reizen / wereldreis, leefomgeving, wereldwijs
schildpad – huisdier, personage is een schildpad, slome/lome personage, filosofisch (denkt lang na), woont vlak bij de zee, kan veranderen in een schildpad, woont samen met / tussen dieren, dierenvriend
voet – wandelen, reizen, blote voeten, wild en vrij, (ecologische) voet print, kijken naar het verleden; gezette stappen
pijl – weg wijzer, personage wijst de weg, personage heeft of krijgt een doel, pijl en boog (wapen), speer (wapen of om b.v. vis te vangen)

Dobbelstenen

Om de leeftijd te bepalen van mijn personages, gebruik ik altijd dobbelstenen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je een leeftijd kan berekenen. Hier volgen een paar voorbeelden;

Alles optellen – 5+5+4+3+1 = 18
Alles vermenigvuldigen – 5x5x4x3x1 = 300
Uitkomst keer aantal stenen – 18×5 = 90
Uitkomst omdraaien – 81
Antwoord keer zichzelf – 18×18 = 324
Uitkomst plus 100 (of getal naar keuze) – 18+100 = 118

Door bovenstaande rekensommen te combineren, kan je ook data’s en jaartallen verzinnen.

World building

Ok, ik ben er al zeker van dat mijn personage een man is.

Natuurlijk moet ik weten in wat voor een omgeving mijn personage leeft. Ik dacht; hoe leuk zou het zijn als de hele wereld bestond uit bos, bloemen, planten, kruiden, heuvels, (hoge) bergen, rivieren en zeeën? Alles leeft samen in en met de natuur en alles bestaat uit natuur.

De stam / het volk waar hij bij hoort / samen mee leeft, hebben allemaal een beschildering op hun gezicht. Strepen zwart, bruin, rood of een mengsel van deze kleuren.
Verder wonen ze allemaal in boomhutten.
Hun voedsel halen ze uit de natuur, verbouwen ze zelf en ze jagen op wild en vis.

Vervoer

De personages moeten zich wel kunnen verplaatsen, dus bedacht ik een paar opties;

Paard en wagen
Wandelend
Vliegend op de rug van een Avés, een reuze grote zwarte vogel
Varend op de rug van Aldabra, de schildpad van mijn personage

Brainstormen

Aangezien er een toverstaf bij zit, ga ik voor een een tikkie magie. Daardoor wordt het wel wat moeilijker, omdat je met magie in principe alles kan bedenken. Bijna niets is te gek! Als je verhaal uiteindelijk maar wel klopt.

Ik bedacht het volgende;

Personage is een zeer oude man die er nog heel jong uit ziet. Hij is een natuurgeneeskundige van 324 jaar oud, loopt altijd op blote voeten, weet alles over de geneeskracht van de natuur en is al twee keer de hele wereld over gereisd. Hierdoor heeft hij heel veel wijsheden vergaard en onderwijst dit weer aan de leden van de stam waar hij onderdeel van is.

Hij heeft geen partner, omdat hij een groot deel van zijn leven gewerkt heeft aan een boek over geneeskracht uit de natuur en hoe je dit moet toepassen.
De wereld is pas sinds een jaar of 200 weer gaan samenwerken met de natuur, daarvoor werd het vervuild en slecht onderhouden.
Totdat de aarde zelf in opstand kwam…

Leestip: 5 manieren om personages te bedenken

Dit is Orick

personages maken met Story Cubes Orick

Het kostte even flink brainstormen, maar ik heb op Pinterest gevonden wat ik zocht. Op deze name genator website vond ik zijn naam. (Nadat ik er 20 had weggestreept!)

Meestal komt bij mij eerst het idee voor een verhaal, waar ik dan de personage bij ga zoeken. Dit doe ik altijd voordat ik überhaupt aan een verhaal begin. Eerst moet ik weten hoe mijn personage er uit ziet en hoe het karakter is.
Om dat te beschrijven, heb ik een hele leuke lijst waar je heel uitgebreid je personage kan uitwerken. Die kan je hier vinden.

Binnenkort post ik hier een verhaal over Orick. Houd dus deze blog in de gaten als je meer wilt lezen over deze avonturier!

Heb je de vragenlijst voor een personage gebruikt? Wat vond je er van? Laat het me weten als tips of opmerkingen hebt. Ik hoor het graag!

You Might Also Like

Leave a Reply

Cookie Consent with Real Cookie Banner