Spring naar inhoud

Boek review; Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

In haar boek ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, verteld Bianca hoe zij omgaat met haar autisme en legt ze uit hoe ASS word gediagnosticeerd aan de hand van DSM-5.

DSM-5

Dit staat voor *Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, editie vijf.
Ofwel: het Grote Jonge Woudlopers Handboek, maar dan voor psychiaters.

– Bianca Toeps –

*Diagnostische en statistische handleiding voor geestelijke aandoeningen

Inhoud

Pff.. waar moet ik beginnen..
Hoe geweldig goed het boek is geschreven?
Dat je er enorm veel van kunnen leren?
Hoe zeer ik mezelf erin herkende?

Bianca schrijft erg fijn, duidelijk en begrijpelijk.
Haar gesprek met haar vader en andere mensen met autisme zijn ook mooi om te lezen. Zo kan je zien dat ASS (autisme spectrum syndroom) een overkoepelende term is en zich bij iedereen anders uit.

Wat mij vooral opviel was dat de meeste mensen die aan het woord kwamen, een depressie hebben meegemaakt voordat ze een (juiste) diagnose kregen. Dat vind ik interessant en triest tegelijk.
*denkt terug aan eigen burn-out..

Het was voor mij soms best confronterend om te lezen, maar ook had ik veel AHA-momenten.
Doordat Quinten de diagnose ASS niveua 1 heeft gekregen, zijn we natuurlijk veel over autisme gaan leren. Toen zag ik daar ook al mezelf in terug. In dit boek nog meer.

Er valt nog veel te leren

Al jaren kamp ik met darm problemen en intense vermoeidheid. De doktoren die ik bezocht, gooiden dit op psychische problemen en wisten te vertellen dat dat resulteerde in mijn darmproblemen. Ik zou te veel spanning hebben. Niemand heeft ooit aan autisme gedacht. Ik moest maar van mijn stress af zien te komen door meditatie enzo..

Nu ben ik eindelijk sinds een jaar van mijn darmproblemen af dankzij het keto dieet, maar mijn energie emmertje loopt nog bijna net zo snel leeg als anders. Wel voel ik me scherper door mijn nieuwe eet-stijl en kan ik me beter en langer focussen.

Onder andere door het boek van Bianca, heb ik geleerd dat het ok is, dat ik niet zo veel energie heb. Dat ik niet de hele dag kan pieken en kan door denderen. Als je dagelijks zoveel prikkels binnen krijgt die je moet verwerken, is het normaal dat je moe wordt. Ik weet dat zuinig met mijn energie om moet gaan en dat ik niet te veel op een dag moet plannen.

Het allerbelangrijkste, is dat ik dit nu accepteer van mezelf. Euh, meestal dan!
Het is geregeld voorgekomen dat ik bij Gerwin uithuilde en me afvroeg waarom ik zo snel moe was. Waarom ik niet gewoon het huishouden kon doen gecombineerd met een partime baan en het opvoeden van Quinten. Waarom ik niet net als de ‘iedereen’ alle 20 ballen tegelijk in de lucht kon houden. Ik was jong, dus dat MOEST ik toch ook kunnen?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb ongeveer 15 ballen laten vallen. Als ik er weer te veel oppak, krijg ik een tik over m’n vingers van Gerwin of ik val gewoon om van vermoeidheid. Dan weet ik dat ik te veel heb aangepakt en moet ik daar 1 a 2 dagen van bijkomen. Best frustrerend, maar ik weet nu wel ongeveer waar mijn grenzen liggen.

Leestip; Dit was mijn week | Keto, autisme en down and out

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Nee, inderdaad. Er word een diagnose gesteld, geen stempel op je voorhoofd gedrukt. Iemand die moeite heeft om je aan te kijken, krijgt ook niet direct de stempel autisme. Hij of zij vind het misschien gewoon niet fijn om je aan te kijken.

Ik probeer mezelf nu af te leren om tegen Quinten te zeggen ‘kijk me aan als ik tegen je praat’. Als ik tegen hem praat, moet hij bewegen. Dit is zijn manier om informatie te verwerken. Al wiebelend, tikkend, flapperend, springend, friemelend of wandelend.

Het is ok. Hij is hij. Ik moet dat accepteren.

Door een aantal voorbeelden in dit boek, snap ik mezelf en Quinten nu beter en kan ik daar anders mee omgaan in de toekomst.
Al doende leert men..

Conclusie

  • Makkelijk te begrijpen en te lezen
  • Overzichtelijk ingedeeld
  • Informatief
  • Echt; veel beter dan de theorieboeken en de info op het internet.
  • Humoristisch

Bianca kan je volgen op haar blog

Gepubliceerd inLezen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookie Consent with Real Cookie Banner