Ga naar de inhoud

5 manieren om personages te bedenken

Soms is het best lastig om personages te bedenken die het beste in jouw verhaal past. Hier zijn een paar tips waar je zeker mee verder komt!

Vragenlijst

Ben jij ook iemand die alles uitvoerig moet hebben beschreven, of hou je gewoon van overzicht? Dan heb ik een heel fijne en uitgebreide vragenlijst voor je. Er staan ook vragen tussen die specifiek voor een bepaald genre zijn bedoelt. Gebruik het zoals je wilt!

Klik hier om naar de lijst te gaan.


Op de koffie

Ga naar je favoriete restaurant of koffie tent en zorg dat je pen en papier of een laptop bij je hebt. Vraag in gedachte aan je personages wat ze van de koffie, de serveersters, de geuren, kleuren en deze plek vinden. Laat je personages tot leven komen en schrijf alles op wat ze ’terug zeggen’.

Quarantaine tip; heb je een favoriet plekje in huis, de tuin of je balkon? Tover dat om tot je koffietentje.


Luister, kijk en voel

Luister naar je gesprekspartners. Heeft hij/zij iets merkwaardigs meegemaakt op het werk? Is er iets gebeurd in hun liefdesleven? Hier kan zoveel in zitten om een goed verhaal te schrijven!
Wat ook leuk is; flarden van gesprekken die je hoort aan elkaar plakken, je krijgt de geweldigste verhalen!

Kijk naar kleding, sieraden en kapsels, hoe mensen lopen en luister naar hoe ze praten. Loop je langs iemand die aan het bellen is? Luister daar naar. Alles kan aanleiding zijn voor een idee voor jouw personages. Hoor je dat diegene boos is? Verzin waarom hij boos is.
Bijvoorbeeld; zijn vriendin heeft een heel duur sieraad gekocht terwijl ze aan het sparen zijn voor hun huis.
Of; Hij is boos omdat hij geen gelijk krijgt en dat zit hem dwars, hij wil altijd winnen.

Je eigen gevoelens en emoties zijn verhalen waard. Elke emotie kan je omschrijven, dit helpt enorm om je personage te beschrijven in jouw verhaal. Dit is een van de redenen dat ik elke dag in mijn dagboek schrijf of art journal.


Locaties bezoeken

Speelt jouw verhaal zich af in het park, jouw lievelingsrestaurant, of een attractiepark? Ga daar dan heen en vergeet vooral niet je personages mee te nemen! Vraag je af wat zou hij/zij nu doen, voelen of zeggen. Zou hij/zij zich hier thuis voelen of juist willen vluchten? Waarom? Wat is de geschiedenis van deze plek?

Speelt jouw verhaal zich af in het buitenland en zegt je bankrekening NOPE!? Zoek dan foto’s van die plek en print ze uit. Maak hier een moodboard van en hang het bij de plek waar je het meest schrijft. Op zo’n manier kan je je verbeelding gebruiken. Ook kan je naar YouTube filmpjes kijken over deze plekken.


Lezen

Lees veel, daar kan je enorm veel inspiratie van krijgen. Het zou logisch klinken om juist de boeken te lezen in het genre waar jij in schrijft, toch kan je geweldige ideeën krijgen als je juist andere genres gaat lezen.

Naast boeken lees ik veel blogs. Daar haal ik dan ook weer veel ideeën uit.
Zo kan je mijn blog ook volgen via bloglovin, net als honderden andere inspirerende mensen.


Pinterest

Zoek naar personen, plekken, (fantasy) werelden, voorwerpen etc. Alles om jouw verhaal tot leven te brengen. Ik zoek altijd alles op Pinterest.

TIP: Zet een timer op bijvoorbeeld een half uur, want voor je het weet zit je in een zwart Pinterest-gat en vind je te veel leuks en hou je weinig tijd over om ook nog aan je boek te gaan werken haha.


Story cubes

story cubes kunnen helpen om een personage of verhaal te bedenken.

Deze dobbelstenen zijn ontworpen als een spel, waarbij je aan de hand van de afbeeldingen een verhaal verzint. Zelf gebruik ik ze onder andere om personages te verzinnen, maar ook als ik vast loop in een verhaal of niet zo goed weet welke actie mijn personage moet gaan doen.

Erg leuk om met je gezin te doen.

Gepubliceerd inSchrijven

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Cookieconsent met Real Cookie Banner