Naast dat auteurs elke dag schrijven, (of in ieder geval bijna elke dag), zijn er natuurlijk ook andere activiteiten voor schrijvers om te doen. Daarom zette ik een aantal activiteiten op een rij die jij kan doen om extra diepgang in je verhalen te brengen en volledig geïnspireerd zult raken. Of gewoon omdat het leuk is.
Lezen
Dat je leert van het lezen van boeken, is nogal wiedes.
Maar spendeer jij tijd om een leesboek te studeren? Het verhaal door en door kennen door bijvoorbeeld boeken annoteren.
Ook kan je leuke magazines lezen, zoals het blad Schrijven. Hierin staat een ton aan waardevolle informatie die je kan toepassen in je dagelijks werk als (aspirant) schrijver.
Podcasts luisteren
In Return to the shadows nemen Katherine en Dominic (die de hoofdpersonages speelden in de serie Shadow Hunters van de boekenserie van Cassandra Clare) je mee terug naar the Shadow world. Hierin delen ze hoe het was om de personages tot leven te brengen en wat er allemaal achter de schermen gebeurde. Sowieso erg leuk om te luisteren als je een fan was / bent van de serie, maar ook heel leerzaam voor voor auteurs en voor degene die ervan dromen om hun boek te (laten) verfilmen.
Nog zo’n leuke is de video podcast van Ashley Greene die de rol van Alice Cullen speelde in Twilight (verfilming van de boekenserie Twilight geschreven door Marissa Meyer).
Ze gaat in gesprek met haar vriendin – die zichzelf een Twiheart noemt – over the Twilight effect; Hoe heeft deze film ons gevormd? Ook bespreken ze alles rondom elke personage en wat het voor hen inhield.
In de podcast I Write Better Than I Talk praten vier Nederlandse YA-auteurs over het schrijven en publiceren van boeken en wat daar allemaal bij komt kijken.
Deze auteurs zijn Chinouk Thijssen, Pamela Sharon, Laura Diane & Astrid Boonstoppel.
En zo zijn er talloze podcasts die jou kunnen helpen bij het schrijven van jouw verhaal, door te leren van mensen die daar al zijn waar jij wilt komen.
Muziek luisteren
Voor mij een nogal logische opvolger van het luisteren naar podcasts is het luisteren naar muziek. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je mood laten bepalen. Heb je een spannend stuk in je verhaal? Zet dan eens onderstaande creepy muziekvideo op. Wedden dat je meteen in een sinistere bui verzeild raakt!
Met andere woorden; zet muziek op die past bij het stuk waar jij over aan het schrijven bent. Natuurlijk kan je ook een afspeellijst op Spotify of YouTube samenstellen.
Acteren
Ik bedoel niet dat je nu meteen auditie moet gaan doen. Om je personage meer diepgang te geven, is het erg leerzaam om een dag of een week te doen als je hoofdpersoon. Luister muziek wat hij of zij zou luisteren, ga activiteiten doen die je personage ook zou doen of leef een scene na die je hebt geschreven.
Scripts verzamelen
Zelf ben ik al een tijdje aan het struinen op het internet om aan scripts te komen van mijn favoriete films. Ik heb die van de Gilmore Girls, Chocolat, The Umbrella academy en Twilight.
Je leert echt enorm veel van het kijken naar een film met het bijbehorende script erbij.
Leren
Zelf ben ik enorm fan van Skillshare, maar ook via YouTube kan je enorm veel leren door tutorials te volgen, vlogs van auteurs bekijken of als je meer de creatieve kant op wilt kan je zoeken naar studio vlogs.
Natuurlijk kan je ook een workshop volgen die jou personage leuk zou vinden. Hiermee kan je details in je verhaal stoppen die je van te voren misschien nog helemaal niet wist.
Of wat dacht je van de gratis webinars van Boekengilde. Aanrader!
Pagina's: 1 2
Wees de eerste om te reageren